Fotografiska Stockholm, en oas där visuella berättelser kommer till liv, lyser som en fyr av kreativitet och kulturell nyfikenhet mitt på Stockholms livliga gator. Fotografiska har kommit långt sedan starten 2010 och fungerar nu som en fristad för fotoälskare, en demonstration av effekterna av visuellt berättande och ett tillfälle att hedra olika världsuppfattningar. Med varje ny utställning bjuder museet in besökarna på en jakt efter kunskap och förståelse, samtidigt som det tänjer på gränserna för det konstnärliga uttrycket.
Henriette Sabroe Ebbesen
Kaleidoscope
23 februari – 12 maj
I utställningen ”Kalejdoskop” visar den danska fotografen Henriette Sabroe Ebbesen upp sitt extraordinära universum för allmänheten. Ebbesen utforskar det mänskliga sinnet och kroppen och suddar ut skillnaderna mellan fotografi, konst, verklighet och fiktion. Hennes verk undersöker ofta hur konst och vetenskap samspelar, trots hennes bakgrund inom medicin.
Utställningen innehåller speglar, reflektioner, illusioner och surrealism, som guidar betraktaren genom en resa av självupptäckt. Ebbesens konceptuella verk kretsar kring identitet och det undermedvetna egot, och visar krossade ansikten, förvridna kroppar, självporträtt, stilleben och videoverk. Som fotograf uppmärksammad av Vogue Italia och Photo Vogue är Ebbesens ”Kaleidoscope” ett bevis på hennes förmåga att manipulera de fysiska reglerna i vår värld.
Cindy Sherman
Tapestries
10 februari – 9 juni
Cindy Sherman, en ikon inom konstvärlden, tar ett banbrytande steg med sin utställning ”Tapestries” på Fotografiska. Sherman är vida känd för sina Fotografiska serier, men utforskar ett helt nytt medium genom att översätta sina förvrängda Instagram-selfies till episka gobelänger. Utställningen handlar om identitet, könsroller och representationens natur.
Shermans gobelänger är tillverkade av bomull, ull, akryl och polyester med hjälp av ett traditionellt hantverk från Belgien, vilket skiljer sig från hennes fem decennier långa användning av fotografi. Varje bildväv porträtterar olika karaktärer och visar hur hon manipulerar element som hår- och ögonfärg, hudton, ansiktsdrag och kön. ”Tapestries” är en av vårens stora utställningar på Fotografiska och ger en unik fusion av samtida Instagramfoton och uråldrig textilvävning.
Kary H. Lasch
The Golden Years
19 januari – 14 april 2024
Utställningen ”The Golden Years” på Fotografiska tar med besökarna på en resa genom den svenska fotografen Kary H. Laschs lins. Lasch var en social kameleont med oöverträffad tillgång till stjärnor som Brigitte Bardot, Salvador Dalí, Picasso, Grace Kelly med flera, och hans fotografier från 1950- och 1960-talen är en skattkista som avslöjas för första gången på 30 år.
Laschs utställning innehåller personliga porträtt av ikoniska personer och fångar Cannes filmfestivals glamour under tre decennier. ”The Golden Years” beskrivs som femtiotalets svartvita elegans som möter en färgpalett från de solblekta stränderna i Cannes och är ett bevis på Kary H. Laschs oövervinneliga nyfikenhet och oöverträffade energi.
Rinko Kawauchi
A Faraway Shining Star, Twinkling in Hand
19 januari – 14 april 2024
Kliv in i den eteriska världen hos Rinko Kawauchi, en av Japans starkast lysande stjärnor på konstscenen, när Fotografiska Stockholm stolt visar hennes första stora utställning i Sverige. ”A Faraway Shining Star, Twinkling in Hand” öppnar sina dörrar den 19 januari och presenterar över 40 verk från Kawauchis två senaste serier, M/E och An Interlinking.
Kawauchi är känd för sitt drömska, poetiska och unika bildspråk, och utställningen blandar sömlöst storslagna naturfenomen med stillsamma vardagsstunder. M/E-serien är en hyllning till ”Moder Jord” och innehåller fotografier av imponerande naturscener från Kawauchis resa till Island 2019. Eftersom hon inte kunde återvända till Island på grund av covid-19-pandemin kompletterade hon serien med fängslande glimtar av sitt vardagsliv i Hokkaido i Japan. Den pågående serien An Interlinking sträcker sig över 20 år och fångar både mikro- och makroaspekterna av Kawauchis dagliga liv.
Utställningen utforskar sambandet mellan den lilla individen (”jaget”) och den stora ”Moder Jord”. Kawauchis lins fångar kontrasten mellan små vardagliga situationer och naturfenomenens storslagenhet, och inbjuder betraktarna att fundera över hur beroende livet på vår planet är av varandra.
Kawauchi berättar: ”Även om vi inte kan hindra oss själva från att gå mot döden, kan vi säkert förbättra den plats där vi bor. När jag skrev de två bokstäverna kände jag en koppling mellan allt på planeten, från de som är så stora att deras fulla form inte kan överblickas med blotta ögat till de allra minsta individerna.”
Senay Berhe
A Familiar Feeling of Now
November 17 to February 4
Fotografiska Stockholms engagemang för att främja framväxande talanger lyser igenom i initiativet Emerging Artists, med Senay Berhes utställning ”A Familiar Feeling of Now”. Berhe, en prisbelönt filmskapare, regissör och konstnär, presenterar en extraordinär lins på det vanliga och ger förbisedda ögonblick nya dimensioner.
Den 17 november öppnar Berhes konstnärliga resa som sträcker sig över 15 år och som nu har tagit steget in i fotografins och konstens värld. Berhe är självlärd och baserad i Stockholm, och hans verk fångar den enkla skönheten i vardagliga situationer och har nått en internationell publik genom utställningar och visningar över hela världen.
”A Familiar Feeling of Now” fördjupar sig i det komplexa samspelet mellan yttre och inre landskap. Berhes mål är att betraktaren ska kunna identifiera sig med bilderna och de känslor de väcker. Hans utforskande av gränserna för traditionell fotografi och hans förmåga att bryta dessa gränser gör denna utställning till ett övertygande tillskott till Fotografiskas sortiment.
Genom att förvandla enkla miljöer och material som textilier, tapeter, ramar, film och skulpturer till konstverk, belyser Berhe det vardagliga på ett uppfriskande och unikt sätt. Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm, uttrycker sin glädje över att ha Senay Berhe som den tredje konstnären i initiativet Emerging Artists och säger att Berhes verk är ”en frisk fläkt av kreativitet” som berör och inspirerar.
Planera ditt besök på Fotografiska Stockholm
Museet, som ligger i Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, välkomnar besökare alla dagar i veckan från 10:00 till 23:00. Observera att Fotografiska är stängt på midsommarafton och på julafton är det öppet från 10:00 till 21:00. Museet erbjuder en rad olika biljettalternativ för olika målgrupper:
- Biljett för vuxna: 179 – 219 kr
- Seniorbiljett: 125 – 179 kr
- Studentbiljett: 139 – 179 kr
- Ungdomsbiljett (13-17 år): 129 – 179 kr
- Barnbiljett (0-12 år): 0 kr
Missa inte chansen att bevittna dessa extraordinära utställningar på Fotografiska Stockholm. Planera ditt besök, utforska Henriette Sabroe Ebbesens kalejdoskopiska världar, förundras över Cindy Shermans gobelänger och kliv in i de gyllene år som fångats av Kary H. Lasch. Din resa in i fotografins värld väntar på Fotografiska Stockholm – en destination där varje klick på slutaren berättar en historia och varje bildruta innehåller en bit av konstnärlig briljans.